Vonkvolk

Coachingsessies… waar aha-momenten rondvliegen als confetti 🎉

Disclaimer: coaching is niet zonder risico*

Aan coaches tegenwoordig geen gebrek. Loopbaancoaches, burn-outcoaches, opruimcoaches, teamcoaches, wandelcoaches … Er bestaan zelfs coaches die coaches coachen?! Dus als je het zelf niet goed meer weet, is dat niet zo verwonderlijk. Waar moet je in godsnaam beginnen zoeken naar dé juiste coach? Want die match waarvan je ongetwijfeld veel nieuwe inzichten verwacht, is uiteraard ontzettend belangrijk. Maar wat is coaching? Is het zo fluffy en mysterieus als het klinkt? 

Djuli Bravenboer Photography

Coaching is een vorm van professionele begeleiding. Het is zoals het uitpakken van een cadeautje waarvan je niet wist dat je het had – en cadeautjes krijgen, vinden we allemaal tof, toch? Een goede coach helpt je om je eigen beperkende overtuigingen te overwinnen, je blinde vlekken te zien en je aan te moedigen om je zotste dromen na te jagen. Een coach is als een gids op jouw ontdekkingsreis, die jou af en toe de spreekwoordelijke en liefdevolle ‘schop onder je kont’ geeft en een spiegel voorhoudt zodat je écht kan zien wie jij bent en wat je wil. 

Coaching zal je niet in een ander persoon veranderen, maar wel de manier waarop je over jezelf denkt
als persoon en professional. Het is een mentale verandering die je in gang zet.”
(uit het boek ‘I want a coach’)

Allemaal heel tof denk je nu misschien, maar hoe gaat zo’n coaching dan in z’n werk?

Het begint natuurlijk altijd met een kennismakingsgesprek. Zo kan je zien en voelen of er een persoonlijke match is. Vertrouwen is de sleutel in dit proces, dus het is belangrijk om een coach te vinden met wie jij je op je gemak voelt. Niemand heeft al ooit iets gehad aan coaching door zich anders of beter voor te doen. Het helpt jou misschien om te weten dat coaches gebonden zijn aan beroepsethiek. Vertrouwelijkheid is een vereiste in het beroep van de coach en het is vastgelegd in de deontologische code van de Internationale Coach Federatie (ICF). 

Eens de match er is én de coachingsvraag helder is, kan de reis van reflectie, transformatie en groei beginnen. Een van de hoofdaspecten van coaching is de kracht van vragen. Geen saaie, oppervlakkige vragen zoals “hoe was je dag?”, maar diepe, prikkelende vragen die je aan het denken zetten en je dwingen om eens wat dieper te graven. Dat betekent natuurlijk niet dat ik als een bezetene vragen op jou afvuur. Nee, er zit wel degelijk structuur in en coach en coachee werken samen toe naar concrete doelen. 

Wat voor mij persoonlijk een echte eyeopener was tijdens mijn coachopleiding, is het volgende. Meestal grijpen mensen naar coaching voor het oplossen van problemen. In dat geval heeft coaching een reactieve functie. Dit is nog steeds het meest voorkomende scenario. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als proactief coachen? In dat geval richt de coach zich niet op een probleem, maar op het creëren van kansen. Ik geef een voorbeeld. Je hebt een belangrijke meeting en moet iets presenteren. Je bent super zenuwachtig en beeldt je alle mogelijke rampscenario’s in. Een coach kan je op dat moment – zelfs met een minicoaching – helpen om anders naar de situatie te kijken en jou stimuleren. Of je hebt al jaren een conflict met iemand uit je familie- of vriendenkring, die je binnenkort terugziet op een feestje. Een coach kan samen met jou zoeken naar mogelijke stappen om jou door die dag te ‘loodsen’ en de situatie op voorhand te ontmijnen.


Welke thema’s kunnen er aan bod komen?

Over letterlijk elk thema kan je gecoacht worden: stress, loopbaan, zelfvertrouwen, angsten, waarden en talenten, leiderschap, leren communiceren, conflicten … Zolang jij maar gemotiveerd bent om het aan te pakken én bereid bent om te reflecteren.

Zijn dit geen thema’s voor een psycholoog of therapeut? Dat kan, coaching en therapie hebben een gemeenschappelijk doel: jou begeleiden bij persoonlijke ontwikkeling. Toch zijn de uitgangspunten – over het algemeen – verschillend. Waar coaches oplossingsgericht werken met het oog op de toekomst, helpt een psycholoog meer bij psychische problemen of het verwerken van diepe, emotionele ervaringen.

Belangrijk om te weten is dat je beide trajecten kan combineren, ze zijn beide waardevol en complementair. Welke aanpak je verkiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie en voorkeur. 

Waarom is coaching all over the place vandaag de dag? 

Allereerst omdat er een groeiende erkenning is van het belang van persoonlijke ontwikkeling en mentaal welzijn – wat ik zooo hard toejuich. Mensen zijn steeds meer op zoek naar manieren om zichzelf te verbeteren, zowel professioneel als persoonlijk. En laat coaching een veilige, ondersteunende omgeving zijn om die groei te faciliteren. Zeker in deze toenemende complexiteit van onze maatschappij. Er is een overvloed aan keuzes, uitdagingen en prikkels. Een coach kan jou helpen navigeren door deze complexiteit en prioriteiten stellen. Gelukkig is er een toenemende acceptatie en normalisatie van coaching, wat ervoor zorgt dat mensen vaker een coach durven opzoeken. 

👉 Wil jij na het lezen van deze blogpost zelf eens proeven van een coachingsessie?
Stuur een mail naar lisa@vonkvolk.be en we plannen samen een kennismakingsgesprek in. 

Vond je dit artikel interessant?

Deel het gerust op je kanaal naar keuze, samen maken we meer impact!

Scroll to Top