Vonkvolk

Gelijkgestemden… Een platgetrapt woord?

Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? Nee, geen artikel voor Jambers, wel voor Vonkvolk blogt. Een ode aan de gelijkgestemde.

Laat je omringen door gelijkgestemden – nood aan gelijkgestemden? – de kracht van gelijkgestemden
Oh my god, zijn we mensen aan het platslaan met het woord ‘gelijkgestemden’? (Heb ik net het *woord* 4 keer gebruikt in 2 zinnen? Jep!)

Misschien is het goed om onszelf eens af te vragen, wie zijn dat dan? Volgende de Van Dale bestaat het woord niet, of toch niet in het gratis online woordenboek. Andere websites vertellen mij het volgende: gelijkgezind, iemand met dezelfde overtuiging, medestander, gelijke. Moeten we ons dan enkel omringen met gelijken? Met mensen met dezelfde overtuiging? Nee, natuurlijk niet! En tegelijkertijd kan het wel heel veel deugd doen. Ik hoor je al denken, geef dan eens een voorbeeld.

Een paar jaar terug wilde ik meer duurzaam gaan leven. Ik begon vegetarisch te eten, minder nieuwe kleren te kopen (ja, ook die hebben een grote impact), te kiezen voor slow travel in plaats van het vliegtuig, meer tijd te besteden in de natuur, enzovoort. Alleen vond ik dat in het begin moeilijk te rijmen met de eerder klassieke manier waarop ik ben opgevoed. Let op, dit is geen verwijt naar mijn ouders, want zij zijn zelf in een andere tijdsgeest en omgeving opgegroeid. Dat ik veruit de eerste was in de omgeving van mijn ouders en familie die vegetarisch at, was dus niet zo evident. Daarbij komt dat mijn papa slager is en uit een familie van slagers komt… ๐Ÿ™ƒ

Ook in mijn vriendenkring vond/vind ik het niet altijd evident om mij ‘de groene’ te voelen. Ook al was er begrip, dat neemt niet weg dat je soms gewoon nood hebt om je gedachten, emoties en frustraties rond het klimaatthema – de reden waarom ik het allemaal doe – eens met iemand te delen die je 100% snapt. Je hoort mij al komen, dat doe je dus met gelijkgestemden. Ik wil het zeker niet romantiseren en tegelijkertijd ook niet afschilderen als een klaaggroep, maar als je *ze* in je leven hebt, weet en voel je ongetwijfeld wat ik bedoel.


Waar vind je zo’n mensen dan, vraag je je waarschijnlijk af? Reik uit en ga op zoek. Bij mij is dat begonnen als vrijwilliger bij KlimaatContact en door te connecteren met duurzame mensen op LinkedIn. En zo gaat de bal snel aan het rollen. En da’s nu net wat ik ook met mijn Vonkvolk events wil doen: gelijken samenbrengen die nood hebben aan verbinding. Dus ja misschien is ‘gelijkgestemden’ een platgetrapt woord, but I’m fine with it! Ik zie er zรณ hard de waarde en kracht van in, dat ik hier en nu beslis dat ik niet ga stoppen met het woord te gebruiken en verspreiden!

Neem gerust een kijkje bij de workshops en events en wie weet zien we elkaar binnenkort! En ik beloof je dat het deugd zal doen om je niet langer alleen te voelen!

Veel liefs van je gelijkgestemde,
Lisa ๐Ÿ”ฅ๐ŸŒ

Vond je dit artikel interessant?

Deel het gerust op je kanaal naar keuze, samen maken we meer impact!

Scroll to Top