Vonkvolk

Vonkvolk’s duurzaamheidsvisie als inspiratie

Onder het mom van practice what you preach vind ik het belangrijk om ook voor Vonkvolk een eigen duurzaamheidsvisie uit te zetten. In de zoektocht naar een rechtvaardige, duurzame wereld, streef ik naar gelijkwaardigheid, mentaal welzijn en een allesomvattende duurzaamheid. Hoe ik dit probeer te realiseren? Dat lees je in dit artikel.

Onder het mom van practice what you preach vind ik het belangrijk om ook voor Vonkvolk een eigen duurzaamheidsvisie uit te zetten. In de zoektocht naar een rechtvaardige, duurzame wereld, streef ik naar gelijkwaardigheid, mentaal welzijn en een allesomvattende duurzaamheid. Hoe ik dit probeer te realiseren? Dat lees je in dit artikel.


5 uitgelichte SDG’s

Ik wil zeker niet aan cherry picking doen en geloof net kei hard in elke Sustainable Development Goal, maar ik wil ook realistisch en nederig zijn. Ik kan als eenvrouwszaak (voorlopig toch) simpelweg niet focussen op alle 17 SDG’s tegelijk en dat ook nog eens goed doen. Ik ga er even vanuit dat jij als lezer weet wat de SDG’s zijn? Dat zijn de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN en die bieden een handig kader om een visie of strategie vast te leggen. Bij deze, let’s go!

SDG3: Goede gezondheid en welzijn

Met een partner die werkt in de gezondheidszorg erken ik maar al te goed het belang van een goede gezondheid. Voor mij komt daar naast het fysieke, zeker ook het mentale welzijn bij. Tijdens mijn coachings staat dit dan ook centraal – iets met een gezonde geest en een gezond lichaam. Op alle events van Vonkvolk besteed ik ook aandacht aan gezonde, evenwichtige voeding.

Laten we vooral niet vergeten om goed voor onszelf en elkaar te zorgen.

SDG11: Duurzame steden en gemeenschappen

Vonkvolk zet zich met haar aanbod in voor duurzame steden en gemeenschappen: facilitatie van uitwisseling en begeleiding van duurzaamheidstrajecten. Ook als LEKP-ondersteuner ben ik verbonden aan het klimaatpact.

Zelf geef ik voor verplaatsingen de voorkeur aan mijn fiets of het openbaar vervoer om zo ook bij te dragen aan een groen, duurzaam Leuven (waar ik zelf woon, vandaar).

SDG12: Verantwoorde consumptie

Ik geloof sterk in de impact van verantwoorde consumptie en hoe je daar anderen heel makkelijk kan inspireren door het ‘goede voorbeeld’ te geven. Tijdens events en workshops kies ik daarom altijd bewust voor vegetarische of veganistische catering en werk ik zoveel mogelijk met lokale, faire en seizoensgebonden producten. Ik kies bv. ook voor duurzame koffie van Ray & Jules, van bonen gebrand op zonne-energie, cool he?! Voor materialen probeer ik altijd tweedehands te zoeken en als dat niet mogelijk is, kwaliteitsvolle producten. Met deze bewuste keuzes hoop ik een verschil te maken.

.Foto’s op de klimaatmars in Brussel op 3 december 2024 met mijn vriend Dimitri, mijn lieve vriendin Annouk en haar lief Arnaud.

SDG13: Klimaatactie

Klimaatactie is een topprioriteit voor Vonkvolk. Dat blijkt waarschijnlijk al uit de toffe kiekjes hierboven. Wie goed kijkt – of wie een goed geheugen heeft – ziet dat wij daar als dappere zielen de sneeuw trotseerden. 🥶

Naast deelnemen aan klimaatmarsen probeer ik ook zoveel mogelijk lange verplaatsingen te vermijden en neem ik met veel plezier groene stroom af bij Ecopower. Om ook via mijn handafdruk (de tegenhanger van voetafdruk) klimaatactie te voeren, probeer ik via sociale media duurzame initiatieven in de schijnwerpers te zetten om anderen te inspireren. Zo streef ik ernaar om bij elke stap, hoe klein ook, bij te dragen aan een duurzame wereld!

SDG17: Partnerschappen

Vonkvolk zou niet ‘Vonkvolk’ noemen als er geen ander volk bij gepaard is. And I love it! Ik geloof sterk in duurzame samenwerkingen met mensen die net als ik duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, zoals Jocelijn van Axudo en Leen van Flowburo. Wat een topmadammen! Vonkvolk zou Vonkvolk niet zijn zonder hun bijdrage!

Daarnaast is mijn doel om 2% van de winst te investeren in goede doelen zoals Bos+ of Natuurpunt. Ook dat valt onder SDG 17. Als jij nog aan andere goede doelen denkt, laat het mij zeker weten via lisa@vonkvolk.be.

.Foto door Britta Lahaye fotografie – Jocelijn en ik tijdens een Vonkvolk invites event.

Elkaar inspireren

Met Vonkvolk kijk ik niet alleen naar de wereld van morgen, we moeten vandaag al actie nemen. Ik wil niet gewoon een visie hebben om een visie te hebben, maar een belofte maken aan mezelf, jou, de planeet en alle toekomstige generaties. Ik nodig jou uit om hiervan deel uit te maken. Wat is jouw vuur? Wat maakt het woord duurzaamheid bij jou los? Samen kunnen we impact maken en elkaar inspireren.

Laten we samen vonken geven – nu en voor de toekomst! 🔥

Liefs
Lisa van Vonkvolk 🌍

Vond je dit artikel interessant?

Deel het gerust op je kanaal naar keuze, samen maken we meer impact!

Scroll naar boven